Φαλάσαρνα

 

 

Άλλη σημαντική πόλη της  επαρχίας  Κισσάμου είναι η Φαλάσαρνα.  Βρισκόταν σε μια μικρή έξαρση του εδάφους στη θέση  που λέγεται σήμερα Κουτρί, λιμάνι της Πολυρρήνιας από την οποία  απείχε 60 στάδια, σύμφωνα με τον Στράβωνα. Ήταν λιμάνι κλειστό, δηλαδή περιβάλλονταν με τείχη και συνδεόταν με τη θάλασσα με διώρυγα. Το λιμάνι και η διώρυγα είναι σήμερα χωράφια που καλλιεργούνται, γιατί έχει ανυψωθεί η παραλία περίπου 5μ. Το λιμάνι απέχει από την θάλασσα 100μ.

Η ασφάλεια του λιμανιού της  σε συνδυασμό με το απόρθητο  φρούριο της  και τον πλούσιο κάμπο της  δείχνουν ότι ήταν σπουδαίο  εμπορικό και ναυτικό κέντρο. Έχει ναό αφιερωμένο πιθανότατα στη  θεά Δίκτυννα.

Η Φαλάσαρνα κτίστηκε πιθανότατα στους ιστορικού χρόνους, αλλά το όνομα της ήταν προελληνικό και το πήρε από την νύμφη Φαλάσαρνη.. Ήταν οι πιο σημαντικές πόλεις  μαζί με την Πολυρρήνια

Ως  ανεξάρτητη και αυτόνομη έχε δικά της  νομίσματα, που το ένα μέρος  φέρουν κεφαλή γυναίκας με ενώτια και από το άλλο το γράμμα Φ.Α. ανάμεσα σε μια τρίαινα. Αναφέρεται στο κατάλογο  των πόλεων που υπέγραψαν τη συνθήκη με τον Ευμένη το Β’  της  Περγάμου το 170 π.Χ. Ο Πολύβιος  αναφέρει ότι το 184 π.χ την κατέλαβαν οι κάτοικοι της  Κυδωνίας, αλλά ο Ρωμαίος Άππιος τους  διέταξε και την εγκατέλειψαν. Στο Β' Μακεδονικό πόλεμο έστειλε 3.000 άνδρες.

Η Φαλάσαρνα, θεωρεί­ται πιθανό ότι καταστρά­φηκε από το Ρωμαίο στρα­τηγό Μέτελλο, τον επονο­μαζόμενο Κρητικό, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης και της πολιτικής της Πολυρρήνιας.