Μπάλος, Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα

 

Στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στα όρια της Κισάμου, υπάρχει μια άγρια, αφιλόξενη σχεδόν, χερσόνησος, που καταλήγει σε μια από τις πιο εξωτικές αμμουδιές της Μεσογείου. Ο Μπάλος είναι από τις επιβλητικότερες και διασημότερες εικόνες του νομού Χανίων και στέκει απέναντι από δύο μικρά νησάκια, την Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα. Στην πρώτη, τα καραβάκια καθημερινά, αποβιβάζουν επισκέπτες που επιθυμούν να ανεβούν στο βενετσιάνικο κάστρο, που αποτελούσε, στα χρόνια του αγώνα, το ορμητήριο για τις εξορμήσεις των Κρητών επαναστατών κατά των Τούρκων.

Στη μαγευτική παραλία του Μπάλου
Ο Μπάλος ή λιμανάκι των Ψαράδων, όπως ήταν παλιότερα γνωστός, είναι μία εξωτική παραλία, στημένη σε ένα σκηνικό απερίγραπτης ομορφιάς, στο βορειοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων Στην κατάλευκη αμμουδιά της με τα υπέροχα νερά, φτάνουν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες, κυρίως με πλοιάρια από το λιμάνι της Κισάμου. Οι πιο τολμηροί, όμως, και αυτοί που θα ήθελαν να γνωρίσουν τον Μπάλο σε όλο του το μεγαλείο και να τραβήξουν πανοραμικές φωτογραφίες ενός από τα θαύματα της φύσης που φιλοξενεί το κρητικό τοπίο, φτάνουν ως εδώ με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια, από μία διαδρομή λίγων χιλιομέτρων κακού χωματόδρομου, που καταλήγει σε έναν διαμορφωμένο πρόχειρα για στάθμευση χώρο, πάνω από την παραλία. Στη συνέχεια, παίρνουν το σχετικά εύκολο μονοπάτι που οδηγεί στην αμμουδιά, μετά από περίπου 35-40 λεπτά.

Η πιο εντυπωσιακή εμπειρία, όμως, είναι όταν, στο ένα τρίτο, περίπου, της διαδρομής, αποκαλύπτεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πεζοπόρων η παραλία του Μπάλου, σε όλο της το μεγαλείο. Από το σημείο αυτό έχουν τραβηχτεί και οι ωραιότερες φωτογραφίες της περιοχής. Οι απότομες και βραχώδεις πλαγιές του βουνού Γεροσκίνος, στο ακρωτήριο της Γραμβούσας, καταλήγουν σε μία χρυσόλευκη αμμουδιά και στη συνέχεια σε έναν θεόρατο στρογγυλό βράχο που παγιδεύει τα νερά της θάλασσας, σχηματίζοντας μια μεγάλη λιμνοθάλασσα, μέσα στην οποία το νερό έχει βάθος μόλίς λίγων εκατοστών. Στη δεξιά πλευρά του κόλπου τα νερά βαθαίνουν τόσο όσο χρειάζεται για να απολαμβάνει κανείς το κολύμπι στη θάλασσα, ανάμεσα σε εξωτικές νησίδες από άμμο. Το σκηνικό συμπληρώνει η εικόνα των δύο απομονωμένων νησίδων της Ήμερης και της Άγριας Γραμβούσας, που βρίσκονται βορειότερα, με την πρώτη να ξεχωρίζει για το κάστρο που είναι χτισμένο στην κορυφή της.

Στα νησιά Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα
Η Άγρια Γραμβούσα είναι το πιο μακρινό, αλλά και το πιο αφιλόξενο (όπως προδίδει και το όνομά του) από τα δύο νησάκια. Είναι βραχώδες και τα ψηλά και κοφτερά βράχια που το περιτριγυρίζουν, δεν επιτρέπουν την αποβίβαση σε αυτό. Είναι, όμως, και ένας τόπος που φιλοξενεί αρκετά πουλιά και γι αυτό έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Οι τουρίστες, ωστόσο, αποβιβάζονται στην Ήμερη Γραμβούσα, στη νότια πλευρά της όπου υπάρχει το μικρό λιμανάκι. Το ταξίδι με το πλοιάριο από την Κίσαμο διαρκεί περίπου μία ώρα. Το τοπίο, όμως, θα σας αποζημιώσει μαζί με την υπέροχη αμμουδιά που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που αράζουν τα σκάφη. Εκεί διακρίνει κανείς και ένα παλιό ναυάγιο, που αποτελεί ατραξιόν της Ήμερης Γραμβούσας. Πρόκειται για το Δημήτριος Π., ένα φορτηγό πλοίο που κουβαλούσε τσιμέντα και είχε ως αφετηρία το λιμάνι της Χαλκίδας. Στις 6 Ιανουαρίου του 1968, ο καπετάνιος του αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στις ακτές του νησιού, για να αποφύγει την κακοκαιρία. Δύο ημέρες μετά, όμως, η μία αλυσίδα κόπηκε, το πλοίο προσάραξε στα βράχια και έμπασε νερά. Το πλήρωμα το εγκατέλειψε και δύο ημέρες αργότερα, τους ναυαγούς περισυνέλεξε σκάφος του πολεμικού ναυτικού.