Μέτρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Κισσάμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Μέτρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Κισσάμου

 

Τα μέτρα και τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει η νέα Δημοτική Αρχή της Κισσάμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, συζήτησαν την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 στο Δημαρχείο Κισσάμου,  ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Σταθάκης και η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χανίων “Η προστασία των ζώων” και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, κα. Αναστασία Μπομπολάκη, παρουσία και της αρμόδιας Αντιδημάρχου κα. Σταυρούλας Βαρουχάκη.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε όπως υπάρξει στενή συνεργασία του Δήμου Κισσάμου και του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χανίων για την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης των δημοτών σε σχέση με την προστασία, την ευημερία και τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων.

 

Παράλληλα ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που προτίθεται να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή για την προστασία των αδέσποτων ζώων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:

  1. 1.      στη συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ο ορισμός μελών αυτής.
  2. 2.      στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης  και ενημέρωσης  των πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας.
  3. 3.      στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κισσάμου. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει – με διαδραστικό τρόπο – στη διαμόρφωση μια νέας υπεύθυνης στάσης των μικρών παιδιών απέναντι στα ζώα.
  4. 4.      στη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για την προστασία, ευημερία και τα δικαιώματα των - αδέσποτων και δεσποζόμενων - ζώων αλλά και τις υποχρεώσεις των κατόχων ζώων συντροφιάς.

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χανίων, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ο Δήμος Κισσάμου, τόνισε την ανάγκη ο Δήμος να προχωρήσει σε διερευνητικές ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων με τη συμβολή εθελοντών κτηνιάτρων καθώς και να δημιουργηθεί βάση δεδομένων στο Δήμο για όλα τα δεσποζόμενα ζώα προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή τους καθώς και των οποιοδήποτε μεταβολών (όπως π.χ. νέες γεννήσεις, θάνατοι, απώλειες) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του νόμου 4039/2012.

 

Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως το επόμενο διάστημα, προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του Δήμου, σύσκεψη με τις τοπικές αστυνομικές αρχές και το Φιλοζωικό Σύλλογο με θέμα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στην περιοχή της Κισσάμου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ